Generøs gave til "vennerne"

Skrevet d. 2. januar 2015

Den tidligere forlægger Palle Fogtdal har skænket ’Informations Venner’ sin sidste aktieportion på 35.500 kroner i ’Information’. Gaven nåede frem umiddelbart før julen 2014, hvorved foreningens samlede aktier tæller i alt 940.525 kroner.

I 1968 købte Palle Fogtdal sig ind i ’Information’ under en af avisens økonomiske kriser, og i de følgende to år var han både direktør og bestyrelsesformand. Imidlertid blev ejerskabet ikke det, han havde forestillet sig! Derfor solgte han to år senere sin aktiemajoritet til medarbejderne på avisen for omkring 80.000 kroner, der skulle afdrages over ti år. Betingelsen var, at samtlige cirka 100 medarbejdere skulle være ejere, og der blev hurtigt etableret en Medarbejderforening. Herved skulle avisen drives totalt demokratisk via en plenarforsamling, der traf beslutning om alle sager af blot en vis betydning for virksomheden. Overdragelsen skete ved Informations 25 års jubilæum den 5. maj 1970, og medarbejderne havde kun tre uger til at finde den struktur, der egnede sig til et medarbejderejet blad. Den følgende tid var både udfordrende og smertefuld, men eksperimentet lykkedes, og avisen ”kom sig” som bekendt.

’Informations Venner’ er meget beærede og taknemmelige over, at Palle Fogtdal skænker os sin sidste aktieportion. Herved har en af de mange Informations-fortællinger fået en fornem afslutning.