Lasse Ellegaard: Mellemøsten i tværsnit

5. maj 2019 kl. 11:00

Nyheder fra Mellemøsten fortsætter med at fylde meget, og spørgsmålet er, om der er udsigt til, at nogle af de mange konflikter kan finde en fredelig løsning, og kan vi få et nyt ”arabisk forår” med en demokratisk udvikling?

Hvilken rolle vil Tyrkiet spille, hvad sker der i Israel og har forhåbningerne om en reformvenlig kurs i Saudi-Arabien lidt skibbrud med det brutale mord på journalisten Jamal Khashoggi?

 

Til dette læser-arrangement giver Informations mangeårige Mellemøst-medarbejder og tidligere chefredaktør, Lasse Ellegaard, et bud på udviklingen i verdens mest ustabile hjørne, domineret af fire regionale magter: Iran, Tyrkiet, Saudi-Arabien og Israel.

Magtbalancen er de seneste 15 år vippet til Irans og Tyrkiets fordel – det shi’itiske regime i Teheran har i dag afgørende indflydelse i to centrale arabiske stater, Irak og Syrien. Den tyrkiske regering har konsolideret sin position som ledende sunnitisk stormagt som protektor for Qatar, palæstinensiske Hamas og syriske oprørsgrupper.

Ankara har kappet den tidligere tætte forbindelse til Israel, er i stigende grad uafhængig af NATO-partneren USA og kappes med Rusland og Iran om indflydelse i Syrien.

Israel har fredsaftaler med Egypten og Jordan og er i færd med at opbygge reelle alliancer med Saudi-Arabien og dermed Den Arabiske Halvøs oliestater. Formålet er inddæmning af Iran.

Hvor det ender er umuligt at forudsige, men som de aktuelle brudlinjer tegnes, tyder udviklingen på et Mellemøsten, som også i de kommende år vil være præget af ustabilitet og konflikt, men med en ændring af den magtbalance, der blev forvaltet af USA i perioden 1945-2003.

Klik her for at se mere om Lasse Ellegaard. Klik her for at se hans seneste artikler i Information.

 - - - - -

Mødet afholdes i Informations kantine, Store Kongensgade 40 C, 1264 Kbh. K 

Tilmelding: 

På butik.information.dk senest fredag den 3. maj kl. 15, og ellers på tlf. 61 70 85 85

Deltagergebyr, som inkluderer kaffe/te og croissant:

Medlemmer 75 kr. - Ikke-medlemmer 100 kr. - Studerende gratis.

Alle er velkomne.

Klik her for yderligere praktiske oplysninger og detaljeret vejledning i tilmelding.
Læsermøder

Møderne afholdes i Informations kantine, som ligger i stueetagen af bladhuset.

Adressen er: 
Store Kongensgade 40 C
1264 København K

BEMÆRK:

Læsermøder har sit eget liv og finansieres af et mødegebyr, som genererer overskud til foreningens øvrige aktiviteter.