Karen Syberg, Hanne Dam og Mette-Line Thorup: Kvindesalon for alle!

19. november 2017 kl. 11:00

Tre af Informations betydelige, kvindelige skribenter fortæller om deres arbejde på avisen med vidt forskellige, feministiske tilgange. Dagsordenerne har vekslet gennem årene. Interessen for kvinder har været opprioriteret, synligt, nødvendigt, ikke-eksisterende, forhadt, integreret samt tilgået professionelt og selvfølgeligt. En række kompetente kvinder har gennem årene højnet kvaliteten på avisen.

Til dette læsermøde er det avisens egne, interne forretninger, der er under debat. Og emnet er dog ikke mere internt end, at det kommer til udtryk i avisens spalter.

Dagbladet Information har haft vekslende praksis med ansættelse af kvinder og med dækning af kvinders deltagelse i det private og offentlige liv, indenfor politiske, kulturelle, globale og andre væsentlige områder. Som ved så mange andre emner har Information også her haft sin egen helt specielle stil.

De tre journalister fra hver sin generation har på avisen haft vidt forskellige dagsordener og stofområder. Det politiske, det feministiske og det rent journalistiske har vekslet og altid været præget af stor faglighed.

Hvordan var det at starte i 1970erne som kønspolitisk reporter på Information, der dengang var præget af tidens kønskamp på sin egen særlige måde? Hvordan blev dette stof behandlet journalistisk, hvilken genklang havde artiklerne i omverdenen, og hvordan foregik det internt i huset? Der var stadig mange hanelefanter på Information, som havde klare meninger om hierarkiet i de forskellige stofområder. Flere af de klikedannelser, som bestod af avisens mænd, satte dagsordenen. Deres indbyrdes magtkampe prægede de kvindelige journalisters udfoldelsesmuligheder, hvilket undertiden sænkede avisens kvalitet, og prægede den negativt i både spalter og hus. Var man ikke journalist, men kom med en akademisk uddannelse var der dobbelte udfordringer.

Flere af de kvindelige journalister holdt ud på trods af de mange uoverensstemmelser, og stemningen ændrede sig langsomt i takt med nye chefredaktioner. Tonen på Information er blevet stadig bedre og bedre, blandt andet i takt med, at der kom flere og flere yngre folk ind. ”Nu til dags er der jo ligefrem rart at være!” Temaet er så meget til diskussion, da der nu er flere kvindelige journalister end tidligere.

 At starte på Information i 1990’erne som ung kvindelig praktikant betød i høj grad, at man blev formet af de kvinder på avisen, som havde været og var toneangivne i kvindebevægelsen og i journalistikken. Og som i høj grad prægede den interne debat på Information. Journalistikken var det væsentligste i denne periode, og spørgsmålet om, hvordan nysgerrighed, åbenhed og kritisk journalistik fungerer i samspil med en avis med holdninger, kom til at præge nullerne på Information. Og samtidig blev der holdt fast i den del af feministernes tradition for opgør med, hvad man kan og bør skrive om i en politisk avis - og ikke mindst hvordan.  

Selv om antallet af kvinder på Information i en række år har været beskedent i tal, har der været en god tradition for at knytte stærke kvinder til bladet. Jytte Kaastrup-Olsen/ Seidenfaden/ Bonnier var den første kulturredaktør, Nan Henningsen skrev de legendariske interviews og Vibeke Sperling har virket både som udenrigsmedarbejder også chefredaktør.

Og spørgsmålet er nu, hvordan kvinderne i dag arbejder på Information med og uden feministisk tilgang.

 OPLÆGSHOLDERNE:

 Karen Syberg er magister i litteraturvidenskab, var fra slutningen af 1970erne kulturredaktør på Politisk Revy, har været aktiv i kvindebevægelsen og udgivet biografier om blandt andre Tove Ditlevsen og Nynne Koch. Hun blev ansat på Information i 1985 som stedfortrædende kulturredaktør, og fra 1987 til 1990 var hun redaktør af tillægget Moderne Tider. Senere arbejdede hun som kulturjournalist med ansvar for større interviews og litteraturstof. Hun skriver stadig i avisen.

Hanne Dam er uddannet journalist og har været ansat på Information fra 1978, hvor hun arbejdede i 21 år. Modtog i 1981 Cavlingprisen for at have moderniseret den kønspolitiske debat med afsmitning på landets øvrige medier. Fra 1999 har hun været informationschef i Forbrugerstyrelsen og undervist på Journalistik, RUC. Nu arbejder hun som freelance debattør og forfatter, og har netop udgivet debatbogen ”Giv kvinderne fødslen tilbage”.

Mette-Line Thorup er uddannet journalist, hvorefter hun i 1998 blev ansat på Information. Har her dækket uddannelses- og forskningsområdet, og fra 2006 var hun redaktør af Fakultet, med tre ugentlige opslag om forskning og uddannelse. Året efter blev hun Weekendredaktør for fredagstillægget Paradoks, fra 2010 til 2013 var hun indlandsredaktør og redaktionschef, og nu er hun skrivende om politik, kroppen og alt det ind i mellem.

- - - - -

Mødet afholdes i Informations kantine, Store Kongensgade 40 C, 1264 Kbh. K 

Tilmelding 

På butik.information.dk senest fredag den 17. november kl. 18 eller på tlf. 39 18 07 02 

Deltagergebyr, som inkluderer kaffe/te og croissant:

Medlemmer 75 kr. - Ikke-medlemmer 100 kr. - Studerende gratis.

Alle er velkomne.

Klik her for yderligere praktiske oplysninger og detaljeret vejledning i tilmelding.

 

 


Læsermøder

Møderne afholdes i Informations kantine, som ligger i stueetagen af bladhuset.

Adressen er: 
Store Kongensgade 40 C
1264 København K

BEMÆRK:

Læsermøder har sit eget liv og finansieres af et mødegebyr, som genererer overskud til foreningens øvrige aktiviteter.